do not visit

Din egna moderna gallerivägg – gör ditt hem till en konstutställning

Louvren. Van Gogh-museet. Musée d'Orsay. Museet för modern konst. Ditt vardagsrum? Det kan också vara med i denna lista med världsberömda gallerier – allt du behöver är rätt designidé och lite kreativitet. Denna artikel kommer att utforska de olika sätten att designa galleriväggar på för hela hemmet, och de speciella detaljerna som kan ta dina galleriväggar till nästa nivå.

Layouter och platser för galleriväggar

Galleriväggar kan vara enkla eller detaljerade. För en del är det enkelt att sätta upp en genom att hamra i spikar på olika platser och hänga upp bilder. Men om du vill att din gallerivägg verkligen ska sticka ut, är det värt att planera designen i förväg. Det gäller speciellt när det kommer till att installera fotogallerier i olika rum i huset; alla väggar kan passa för en vacker bild, men en del utrymmen måste planeras på ett särskilt sätt för att få rättvisa. Det här avsnittet kommer att utforska olika områden där du kan välja att hänga din egen konstgallerivägg och ge tips om hur du får den att se allra bäst ut.

Galleriväggen i ditt vardagsrum

Vardagsrummet är ett utrymme för familjesammankomster, underhållning och gemenskap. Så vilken bättre plats finns för att hänga upp dina mest värdefulla foton? Detta rum är det mest populära valet för en gallerivägg. Eftersom vardagsrummet ofta fungerar som det centrala samlingsutrymmet, vill du vara säker på att välja bitar som återspeglar din personlighet , samtidigt som allt är hanterbart. Mät det utrymme du har att jobba med och fundera på vilken typ av arrangemang som skulle se bäst ut med de möbler som redan finns där. Om du har en stor vägg kanske du kan hänga flera ramar i en rad eller ett rutmönster. För mindre galleriväggar kanske du vill hålla fast vid en enda fokustavla. Samma regler gäller i perifera familjerum, så se till att ha dem i åtanke om du planerar en gallerivägg i matsalen eller en myshörna.

Gallerivägg i ditt sovrum

Sovrummet – en tillflyktsort för sömn och avskildhet. För många människor är detta rum det mest personliga i hela hemmet, vilket gör det till en perfekt plats för konst och foton. Om du vill skapa en gallerivägg i sovrummet, tänk på att detta rum ska vara en plats för lugn. Att koppla av, vila och återhämta sig är viktigt. Därför ska bilderna på galleriväggen också ha en lugnande effekt. Mjuka färger är perfekta, och abstrakta mönster eller fotografier från naturen är vackra i sovrummet. Ett löv med morgondagg, ett rådjur i en dimmig skog eller en solnedgång kan kombineras harmoniskt. Accenterna i sovrummet kan varieras men får inte vara störande.

Ibland gör ett mindre urval av bilder störst inverkan. Fundera på vilka ramstorlekar som passar på dina galleriväggar och undvik överbeläggning. Om väggutrymme är en utmaning, prova en vertikal display istället för horisontell; det är ofta lättare att skapa ett arrangemang med vertikala ramar än att försöka fylla en stor väggyta.

Gallerivägg i hallen

Det finns nästan alltid ett eller två foton i hallen, men varför inte göra det snäppet bättre? När allt kommer omkring är det en stor tom canvasduk som bara väntar på att bli fylld. En hall passar bra för en gallerivägg eftersom det ofta finns gott om väggutrymme, vilket gör att du kan vara kreativ med ditt arrangemang. Här kan du överväga att lägga till element som speglar eller andra väggdekorationer som gör det till ett mästerverk. Fundera på vilka foton eller konstverk du vill lyfta fram och håll fast vid en ren, enkel design. Om hallen är tillräckligt lång, dela upp din gallerivägg i mindre grupper istället för en enda stor. Kom ihåg att tänka på belysning; om din hall är naturligt mörk kan du behöva använda ytterligare vägglampor eller lampetter för att ge din konst liv.

Gallerivägg i trappan

Precis som i korridorer är trappor också tomma dukar med gott om plats att arbeta med. Den extra utmaningen är att allt är snett. Ett traditionellt arrangemang sida vid sida kanske inte fungerar här. Istället måste du ta reda på hur du kan stapla och sprida dina foton på ett enhetligt sätt. Tänk på riktningen på din trappa och hur det kommer att påverka arrangemanget. Om du till exempel har en hel trappa kan du överväga att använda ena sidan av räcket för att hänga upp ramar i en vertikal linje. Eller, om du har en trappa som leder upp till en avsats, kan du använda det kvadratiska utrymmet för att skapa en liten gallerivägg. Ha kul och var kreativ; möjligheterna är oändliga!

Gallerivägg med TV-installation

Är du redo för en designutmaning? Prova att blanda de rörliga bilderna på din platt-TV med de stilla och tidlösa bilderna i din personliga fotosamling. Denna idé för en accentvägg kan vara svår att genomföra, men när den görs på rätt sätt är den underbar. Börja med att tänka på storleken på din TV, eftersom det avgör storleken och skalan på både ramarna som används och placeringen på väggen. För mindre TV-apparater kan du använda större strukturer och sprida ut dem över väggen för en visuellt balanserad look. För större TV-apparater vill du välja mindre ramar och arrangera dem runt kanterna på TV:n. I allmänhet, behåll fokus på dina foton snarare än på TV:n. Undvik att placera ramar direkt ovanför eller under den, och se till att lämna lite andrum mellan de två displayerna. Det säkerställer att din gallerivägg är huvudfokus i rummet och inte överskuggas av en stor TV-skärm.

Vad du ska inkludera i din gallerivägg

Du kanske läser allt detta och tänker: "Vackert. Men hur gör jag det med mina egna bilder?" Det är enklare än du tror - vi listar några rekommenderade visuella lösningar nedan.

Familje- och personliga foton

Det här är de första och mest uppenbara sakerna du vill inkludera i alla galleriväggar hemma. De ger väggen en personlig känsla, visar att någon bor här och skapar en varm känsla. Oavsett om det är ditt familjeporträtt eller babybilder så är det de viktigaste delarna på din gallerivägg. Försök att blanda en mängd olika bilder, som gruppfoton, individuella bilder, närbilder eller kreativa bilder på din familj.

Konstverk

När du är redo att ge din gallerivägg lite färg och kreativitet är konstverk rätt val. När du väljer denna idé för din gallerivägg behöver du inte nödvändigtvis välja dyra bilder från kända konstnärer; det behöver bara passa ihop med resten av dina bilder och ge något speciellt. Du kan hitta några fantastiska tryck på vår webbplats Studio Selection väggkonst.

Olika delar

Din gallerivägg behöver inte bara bestå av foton och konstverk. Du kan också lägga till andra delar för att ge den en unik prägel. Om du vill ha något speciellt, överväg att lägga till souvenirer, vykort eller till och med barnens teckningar. Dessa små detaljer kan göra stor skillnad i helhetsutseendet på din gallerivägg hemma.

Exempel på idéer för galleriväggar

Är du redo att börja designa din egen gallerivägg? Vi har skapat den här sammanställningen med exempel och idéer för galleriväggar som hjälper dig på resan:

Boho gallerivägg

Boho är en förkortning för bohemisk och syftar på en frisinnad livsstil. Det är en term som ofta används för att karakterisera design av samma stil, särskilt de som innehåller unika blandningar av färger, element och texturer. Estetiken är perfekt för att göra ett statement med ditt galleri. Fokusera på att blanda olika kulturer och konstnärliga uttryck genom olika ramstorlekar och materialtyper. Vintage- eller second hand-ramar, väggbonader och andra dekorativa element som korgar eller makramé ger en vacker komposition. Glöm inte att lägga till massor av växter; det ger en naturlig prägel som binder samman hela stilen.

The Boho Gallery Wall

Monokromatisk gallerivägg

För en tidlös och minimalistisk look, välj en monokromatisk gallerivägg. Välj ramar i samma färg och arrangera dem i ett snyggt rutmönster. En svart-vit gallerivägg är alltid ett bra alternativ, men du kan också välja vilken nyans du vill. Det här är ett bra sätt att visa upp alla typer av konstverk på, från foton till abstrakta konsttryck. Att hålla sig till en typ av rammaterial och struktur, som trä eller metall, är bäst för att få allt att se enhetligt ut. Och om du vill skapa lite extra djup för en mer modern gallerivägg kan du testa att hänga upp några av dina ramar på olika höjder.

Monochromatic Gallery Wall

Vintage gallerivägg

Gillar du vintagefoton och tryck? Inkorporera din familjs arvegods i en gallerivägg. Du kan hänga upp dina favoritfoton och gamla vykort som har gått i arv i flera generationer. En viktig sak att ha i åtanke här är bevaring. Fotona ska vara fina att titta på, men att hänga upp dem i ramar av dålig kvalitet kan skada dem över tiden. Se till att investera i ramar av hög kvalitet som får ditt galleri att se bra ut och skyddar dina minnen. Du kan också få kopior av originalfoton tryckta eller till och med storleksanpassade av ett professionellt tryckeri som Optimalprint.

Vintage Gallery Wall

Hur man skapar en gallerivägg som ser fantastisk ut

Det finns några saker som kan få en gallerivägg att sticka ut från ett vanligt fotoarrangemang. Följ de bästa metoderna för att få din att sticka ut:

Genomtänkt design

Detta nämndes tidigare, men det är värt att upprepa - ta dig tid att planera din gallerivägg! Tänk på elementen som ska skapa en genomgående stil - balans, avstånd och flöde. Du kan till och med rita upp din design eller använda ett onlineverktyg för att visualisera arrangemanget innan du börjar spika eller hänga upp något.

Olika storlekar och typer av konstverk

Att blanda storlekarna och typer av konstverk kan göra din display djupare och mer intressant. Blanda gärna olika ramtyper, format eller material. Överväg att inkludera några konsttryck eller posters för att skapa kontrast om du har traditionella foton.

Fotokvalitet

Oavsett var du hänger din gallerivägg eller vad du bestämmer dig för att fylla den med, är nyckeln till att göra den bra att betona kvalitet framför allt. Nöj dig inte bara med att skriva ut bilderna på fotopapper - ge dina bilder den kvalitet de förtjänar med professionell canvas och ramar. Optimalprint har något för alla, från fototryck av hög kvalitet till konsttryck på trä och posters.

Utforska möjligheterna idag med Optimalprint!