do not visit

Formuleringar för bröllopsinbjudningar

Planerar du din stora dag? Grattis! Ditt bröllop är ett av de mest värdefulla ögonblicken du någonsin kommer att uppleva. Det är en tid av glädje, firande och kärlek, där familjemedlemmar och vänner samlas för att dela er lycka. Men med det sagt är det ingen lätt uppgift att planera ett bröllop. Det finns så många saker att tänka på under hela processen, från att välja rätt plats till att välja den perfekta klänningen och naturligtvis att hitta rätt leverantörer. En viktig detalj är själva inbjudan. Den här artikeln kommer att ge dig en djupgående översikt över den information som bröllopsinbjudningar bör innehålla, förslag på formuleringar och du kommer även att få se några exempel på brölllopsinbjudningar att inspireras av.

Vad du behöver veta om bröllopsinbjudningar

En bröllopsinbjudan är ett formellt dokument som ska informera dina gäster om tid, datum och plats för din stora dag. Trots framväxten av digital teknik skrivs dessa kort ofta ut och postas på ett professionellt sätt. De fungerar inte bara som en inbjudan, utan också som en minnessak som kan värdesättas i många år framöver.

Bröllopsinbjudningar är en gammal tradition som går tillbaka flera århundraden. Det tros ha sitt ursprung i medeltiden, då brev och bud skickades för att tillkännage en trolovning. Allt eftersom tiden gick fick inbjudningarna ett mer formaliserat format och utvecklades så småningom till det vi känner till idag. Den kommersiellt tryckta mallen blev populär efter andra världskriget, när massproduktion möjliggjordes genom införandet av nya trycktekniker. Sedan dess har designen av bröllopsinbjudningar blivit mer och mer genomarbetad - med par som tar sig tid att skräddarsy sina inbjudningar för att spegla deras unika personligheter och stil.

Medan klassiska inbjudningskort utan foto ofta användes förr, har brudpar idag fler alternativ. Det finns ett brett utbud av designs för bröllopsinbjudningar – inklusive romantiska, lekfulla och eleganta alternativ, och från enkla, rena linjer till mycket färgstarka och kreativa. Med möjligheten att trycka personliga bilder på bröllopsinbjudningar blir korten mer och mer unika och därför ännu mer speciella. Så klassiskt är inget måste – varje brud och brudgum bör designa en inbjudan som speglar deras karaktär och livsstil.

Vad ska en bröllopsinbjudan innehålla?

Det finns naturligtvis inga strikta regler om vad som ska ingå i en bröllopsinbjudan. Men för de inbjudna gästerna är information om plats, tid och andra viktiga detaljer till hjälp. Hur all denna information presenteras är upp till dig, men vi kan ge dig några idéer och inspiration.

Antalet designval som finns för bröllopsinbjudningar garanterar att alla bröllopspar får unika inbjudningar, men det finns några centrala element som varje bröllopsinbjudan bör innehålla för att vara effektiv.

Här är en uppdelning av det viktigaste:

1. En rad om värdarna: Raden om värdarna berättar på ett traditionellt sätt vem som är värd för bröllopet och bör innehålla namnen på parets föräldrar. Det kan även inkludera andra familjemedlemmar om de hjälper till att betala för en del av bröllopet, till exempel morföräldrar eller andra släktingar.

2. Inbjudningsrad: Det här är raden där paret formellt ber sina gäster närvara vid bröllopet. Själva 'inbjudan' så att säga.

3. Brudparets rad: Den här raden ska innehålla namnen på brudparet.

4. Datum och tid: Datum och tid för bröllopet bör vara tydligt utskrivet på din inbjudan så att gästerna kan planera sitt deltagande.

5. Information om ceremoni och mottagning: Gästerna bör känna till platsen för både ceremonin och mottagningen, inklusive eventuella adresser.

6. OSA-detaljer: Om du förväntar dig att gäster ska OSA bör du inkludera en adress och sista datumet för att svara. Du kan lägga till speciella OSA-kort också.

7. Klädkod: Vissa bröllop har en specifik klädkod, så det är viktigt att inkludera denna information på inbjudan.

8. Bildspråk: Även om det inte är obligatoriskt, säger de flesta att det ger en personlig och vacker prägel att lägga till en bild i din inbjudan. Den perfekta bilden kan vara allt från ett förlovningsporträtt av paret eller ett naturskönt landskap på bröllopsdestinationen, till en smakfull abstrakt design.

Ni som brudpar är dagens huvudpersoner, så ni bestämmer hur era inbjudningskort ska vara utformade och strukturerade. Vi strävar efter att göra skapandet av dina inbjudningar roligt och ge förslag och inspiration. När du designar dina inbjudningskort med Optimalprint kan du uttrycka din kärlek och visa din personlighet. Varför inte prova olika alternativ så att du är säker på att få den bröllopsinbjudan som är perfekt för din speciella dag.

Texter för bröllopsinbjudningar: Vad är en bra bröllopsinbjudningstext?

Förutom de väsentliga delarna kännetecknas en bröllopsinbjudan förstås av språkbruket. Medan vissa brudpar föredrar traditionella, formella inbjudningar, vill vissa bjuda in folk till bröllopsceremonin med mer personliga ord. De fraser du väljer för din bröllopsinbjudan är helt upp till dig. Det är trevligt om dina gäster känner igen dig i din formulering; inbjudan ska spegla din personlighet. Du behöver inte gömma dig bakom ett formellt språk om du som brudpar aldrig skulle tala på det sättet. Men: Det är viktigt att alla inbjudna kan förstå dina ord. Din mormor kan ha en annan språkförståelse än lillebror, vilket bör beaktas när du skriver din inbjudan. Självklart ska även den viktigaste informationen om firandet finnas med. Annars finns det inga gränser för din kreativitet.

Grammatik och formellt språk

Korrekt grammatik är avgörande för alla skriftliga dokument, eftersom det kommer att påverka hur texten förstås av mottagaren. När allt kommer omkring, om en bröllopsinbjudan innehåller stavnings- eller grammatikfel, kan den göra att själva bröllopet verkar slarvigt. Dubbelkolla alltid för eventuella fel innan du skickar ut korten.

En formell ton kan väljas för formuleringen av bröllopsinbjudningarna – men du behöver inte vara formell. Fördelen med en formell inbjudan är oftast att det inte finns utrymme för missförstånd: Allt är klart formulerat och utan krusiduller. Men sådana formella inbjudningar behöver ibland mer hjärta. Vill du att det ska vara lite mer kreativt? När du formulerar inbjudningarna får du gärna vara fantasifull och avvika från reglerna. Du kan också inkludera personliga preferenser, såsom citat från en favoritfilm eller era unika egenskaper som brudpar.

Gillar du att resa runt i världen tillsammans? Ha med det i formuleringarna: Tillsammans har vi redan rest många vägar och klättrat många berg – nu är äktenskapet vårt nästa äventyr.

På så sätt avviker du från gamla konventioner och ger en personlig prägel på din bröllopsinbjudan.

Stilmatchning

När det kommer till texten i din bröllopsinbjudan är stilmatchning nyckeln. Det innebär att alla element bör följa en viss stil och ton när det gäller grammatik, versaler och frasering. Till exempel, om du startar inbjudan med "Du är inbjuden att delta i bröllopet mellan", se till att alla andra rader i din inbjudan har liknande formspråk. Det gäller även namn, som bör behandlas konsekvent i texten för båda parter.

Tredjepersonsröst: Inte ett måste, men en möjlighet

Tidigare skrevs bröllopsinbjudningar vanligtvis i tredje person. Det innebär att paret hänvisar till sig själva som "värdarna" snarare än "vi" eller "oss". Att använda tredje person gör att texten låter mer formell. Men det här passar såklart bara vissa brudpar. Hitta därför ord som passar er personlighet. Klassiska formuleringar kan passa bra om du vill fira på ett formellt, elegant och klassiskt sätt. Men om du skulle vilja bjuda in dina vänner till bröllopet på ett mer personligt sätt, skulle en så pass formell hälsning verka underlig. Här är den direkta jämförelsen:

' Johan och Jenny välkomnar dig att delta i deras vigsel i kyrkan...'

'Vi ser fram emot att fira vår stora dag och vår kärlek med dig...'

Korthet och klarhet

Som alla bra texter, bör texten för bröllopsinbjudningar hållas så korta och koncisa som möjligt. Bröllopet är en betydelsefull händelse, men dess värde ligger i själva ögonblicket, inte i antalet ord som används för att beskriva det. Inkludera därför endast nödvändig information i din inbjudan och inte mer. För det mesta är korten inte tillräckligt stora för många ord. Det är därför bra att vara kortfattad och använda exakta formuleringar.

Hur man skriver en bröllopsinbjudan

Med all information du behöver vid din sida och några bästa praxis i åtanke, bör du nu vara redo att komponera din bröllopsinbjudan. Det finns ett antal sätt att gå tillväga på, beroende på vilken ton och utseende du vill att din inbjudan ska ha. Vi har sammanställt några användbara tips för att skriva en bröllopsinbjudan som kommer att göra processen mycket enklare:

1. Välj din ton

Innan du börja skriva, bestäm en ton för din inbjudan. Vill du att det ska vara formellt och traditionellt? Eller mer lättsamt och roligt? Även om bröllopsinbjudningar följer allmänna konventioner, är det i slutändan dina regler som ska följas. Tänk på själva äktenskapet, bröllopsplatsen och de personligheter som spelar in när du väljer din formulering.

2. Bryt isen

Alla bröllopsinbjudningar måste börja med någon form av inledande mening som ger mottagarna en uppfattning om vad de kan förvänta sig inuti kortet – och på själva bröllopet. Även om det inte är nödvändigt att vara för kreativ eller poetisk med formuleringarna, kan du anstränga dig för att vara personlig och vänlig.

Här är några formuleringsexempel:

• Vi välkomnar dig att fira vår kärlek tillsammans med oss

• Var med och fira deras speciella dag

• Vi hoppas att du kommer att dela denna lyckliga stund med oss

3. Ha med de viktiga detaljerna

När du har brutit isen är det dags att skriva de viktiga detaljerna om ditt bröllop. Det är här korrekt etikett kommer väl till pass - se till att inkludera all relevant information och använd korrekta titlar när det är tillämpligt.

Här är några tips om hur du gör detta:

Inkludera de fullständiga namnen på både bruden och brudgummen

• Nämn plats, datum och tid för ceremonin

• Ange eventuella ytterligare detaljer som klädkod eller receptionsinformation

• Stava ut ord som "och" eller "gata" för att undvika förvirring

• Placera OSA-information längst ner

4. Avsluta med ett tack

När alla viktiga detaljer är inkluderade kan du avsluta din inbjudan med ett tack. Den sista texten bör göra dina gäster på ett gott humör och väcka spänning inför den kommande dagen.

Här är några avslutande ord som kan fungera bra för detta ändamål:

Vi ser fram emot att fira med dig

• Hoppas att du kan delta i festligheterna

• Kan inte vänta med att dela denna speciella dag med dig!

5. Korrekturläs och tryck

Kom ihåg att denna inbjudan är det första intrycket av ditt bröllop för många av dina gäster, så se till att det är perfekt. När du har skrivit klart inbjudan, läs den högt för dig själv och låt en annan person korrekturläsa den för stavfel. Dubbelkolla också att all information är korrekt. När allt ser bra ut och formuleringen av bröllopsinbjudan har kontrollerats för fel, är du redo att få själva korten tryckta. För att göra rättvisa till det jobb du har lagt ner, välj en pålitlig trycktjänst. Med Optimalprint kan du anpassa designen på din bröllopsinbjudan, ladda upp dina egna motiv eller bilder och till och med beställa ett provkort för att se till att det är perfekt.

Saker att undvika när du skriver en bröllopsinbjudan

Även om det inte finns någon perfekt mall att följa för alla bröllopsinbjudningar, finns det några vanliga misstag du bör försöka undvika .

Det inkluderar:

• Att inte nämna värdarna för bröllopet

• Att skriva med versaler

• Ha med för mycket information i inbjudan

• Göra antaganden om klädsel

• Inte inkludera OSA-informationen

• Har stavfel eller slarvfel

• Att inte vara tydlig om platsen för ceremonin

• Tidpunkten för ceremonin inkluderas inte

• Du glömmer nämna andra händelser som en repetitionsmiddag eller en brunch efter bröllopet

Texter för bröllopsinbjudningar: Exempel

Behöver du skriva saker lite tydligare? För att hjälpa dig att få en bättre uppfattning om hur du skapar dina egna bröllopsinbjudningar, får du här några formuleringsexempel att inspireras av, som löst följer riktlinjerna som nämns ovan:

Informell bröllopsinbjudan:

Du är välkommen att fira bröllopet mellan

Jonna Svensson och Mikael Johansson lördagen den 25 april kl. 16:00

vid logen på Södra Bondgården

på Skördevägen 21, Stad, Postnummer

Halvformell bröllopsinbjudan:

Familjen Svensson och familjen Johansson välkomnar dig som gäst på deras barns bröllop,

Jonna Svensson och Mikael Johansson

, lördagen den 25 april klockan 16:00 på Södra Bondgården

på Skördevägen 21, Stad, Postnummer

OSA senast den 15 mars till Maria och John på 0770-xxx-xxx

Formell bröllopsinbjudan:

Familjen Svensson

bjuder in dig för att bevittna vigseln mellan deras dotter

Jonna Elisabeth Svensson och Mikael David Johansson

Lördagen den femte juni två tusen tjugotre klockan fem på eftermiddagen

Stadskyrkan, 123 Gatunamn, Stadsnamn, Postnummer

Efterföljande middag intags på Södra Bondgården

på Skördevägen 21, Stad, Postnummer.

OSA senast den 15 april till Maria och John på 0770-xxx-xxx

Fem idéer för bröllopsinbjudningar att inspireras av

De bästa bröllopsinbjudningarna speglar parets förhållande och stil. Det finns inga färdiga alternativ; du bör alltid sträva efter att personifiera saker genom att inkludera genomtänkta detaljer och en unik prägel. Med det sagt skadar det verkligen inte att få lite inspiration. Det finns massvis av kreativa koncept som spänner över en mängd olika teman, färger och designstilar att upptäcka på nätet. Det finns också den här listan som vi har satt ihop åt dig!

1. Traditionell inbjudan: När det kommer till bröllopsinbjudningar är traditioner alltid helt rätt. Satsa på ett klassiskt inbjudningskort med ett matchande svarskort. Kort av hög kvalitet, elegant typografi och en traditionell svartvit eller krämfärgad färgpalett kompletterar designen. Du kan också försköna kuvertet med en liten vaxsigill. Det är här Jane Austen-vibbarna kommer in!

2. Illustrerad design: Ge din bröllopsinbjudan en unik prägling med en illustrerad design. Du kan anlita en illustratör för att skapa en personlig design som speglar er relation, eller skapa en på egen hand. Detta unika val är perfekt om du planerar att behålla dina inbjudningar som en minnessak.

3. Foliestämplade bröllopsinbjudningar: Uppgradera dina bröllopsinbjudningar med en lyxig prägel genom att välja en foliestämplad design. Oavsett om du väljer guld, silver eller roséguld, ger denna glänsande finish lite glamour till dina brevpapper. Optimalprint erbjuder flera alternativ att välja mellan, från modernt till klassiskt.

4. Minimalistisk design: En minimalistisk design är perfekt om du letar efter något modernt och diskret. Håll dig till en enkel färgpalett och typsnitt och välj ett enda designelement som en ikon eller ett mönster för att göra det mer intressant. Minimalistiska bröllopsinbjudningar är perfekta för par som vill hålla saker lågmälda och smakfulla.

5. Anpassade kartor: Skapa en unik, anpassad inbjudningsdesign med kartor som visar den exakta platsen för bröllopsplatsen och annan relevant information som datum och tid. Du kan använda vintagekartor för en klassisk känsla, eller skapa din egen unika design som speglar temat för ditt bröllop.

Exempelfoton på bröllopsinbjudan

Att utföra den perfekta bröllopsinbjudan är ingen liten bedrift – men med lite noggrann planering, flit och rätt resurser kan du skapa en som minns och hålls kär i många år framöver.

Optimalprint är här för att hjälpa dig att göra den drömmen till verklighet. Med en omfattande samling av bröllopsinbjudningar och personliga kort kan du enkelt hitta något som passar din stil, smak och budget. Handla idag!