do not visit

En guide till standardstorlekar för posters inom tryck och design

När det gäller tryckning och annonsering finns det inget effektivare sätt att fånga allmänhetens intresse för ett evenemang på än med en iögonfallande, dynamisk poster som fångar uppmärksamheten hos alla som ser den.

Oavsett om det handlar om utförsäljningar, att marknadsföra speciella evenemang, musik och lokala festligheter, eller bara trycka vacker konst för att dekorera dina väggar, är posters klassiska visuella verktyg för att dra till sig en publik och engagera dem i ditt budskap.

Om du försöker lära dig att trycka posters och behöver hjälp med att komma igång, har vi skapat en hjälpsam guide om allt du behöver veta för att trycka och designa posters som alla kommer att uppskatta.

Vi går igenom allt i den här artikeln, från standardstorlekarna på posters du bör känna till, till viktiga faktorer och överväganden du bör ta hänsyn till innan du väljer en posterstorlek och skickar den till tryck.

Känner du dig överväldigad? Vi finns här för att hjälpa till. Låt oss börja med en gång!

Viktiga punkter från denna artikel:

  • Det är viktigt att känna till och förstå de olika storlekarna på posters innan du beställer, för att du ska veta exakt vad du får, hur ditt konstverk kommer att tryckas och hur mycket utrymme varje poster kommer att ta upp.

  • Små posters är utmärkta för att engagera en mindre grupp människor genom anslagstavlor och som flygblad. Mellanstora posters passar bra på galleriväggar eller i skyltfönster, där de snabbt kan fånga förbipasserandes uppmärksamhet. Stora posters är perfekta för stora utrymmen där många kan se dem samtidigt.

  • Liggande, stående och kvadratiska format har olika användningsområden, beroende på vad du designar och trycker. Innehåll för filmindustrin, som filmposters och reklam, trycks vanligtvis i stående format, medan naturbilder och bilder på långt håll trycks bäst i liggande format.

  • Att skapa anpassade posters med konst eller fotografier är enkelt med Optimalprints designverktyg. Uppladdning är smidigt, och du kan skapa visuellt tilltalande posters från din smartphone eller dator.

Att förstå storlekar på posters

understanding poster sizes

Standard posterstorlekar är de mest använda och enklaste att beställa från tryckerier, både online och fysiskt. Det är viktigt att förstå dessa storlekar, oavsett om du trycker affischer för personligt eller professionellt bruk, från butiksposters till större filmposters.

Vanliga posterstorlekar kategoriseras under A0-A6 tryckstorlekar. Dessa pappersmått bestämmer vilken storlekskategori varje poster tillhör, från små till medelstora och stora. Till exempel är A0 den största pappersstorleken för postertryck, medan A2 är mindre men fortfarande tillräckligt stort för fönsterutställningar och stora tryck.

A4 är det vanligaste pappersformatet för tryck av dokument, hemma eller på kontoret. I Sverige är A4 ett traditionellt papper på 210 mm x 297 mm. A5 och A6 är mycket mindre och används oftast för vykort, "spara datumet"-kort för evenemang, miniaffischer och liknande.

På Optimalprint kan du välja specifika posterstorlekar för dina konstverk och bilder.

Sammanfattning av standard posterstorlekar

När du trycker posters kan det vara bra att känna till de olika posterstorlekarna som finns tillgängliga. Standardstorleken på posters kan vara svåra att förstå om du inte vet vad det innebär, men vi är här för att förklara de olika dimensionerna på posters så att du vet vad du ska beställa för det utrymme du har tillgängligt. Här är allt du behöver veta om standardstorlekar för posters.

Små posters (13 x 18 cm - 30 x 40cm)

Små posters varierar i storlek från 13 x 18 cm till 21 x 30 cm. De används ofta för flygblad som sätts upp på offentliga platser som anslagstavlor, eller för posters i brevstorlek för spelningar eller andra evenemang som ska visas upp där utrymmet inte är en viktig faktor.

Kom ihåg att du bara har lite utrymme när du designar en liten poster, så håll det enkelt! En poster i brevstorlek är en chans att fånga intresset hos många människor, så tänk på det när du designar eller väljer ett fotografi.

Använd en eller två färger, fet text och ett enkelt, minnesvärt budskap för att fånga uppmärksamheten och hålla människor engagerade i det du annonserar.

De små posterstorlekarna vi erbjuder på Optimalprint inkluderar följande:

  • 13 x 18 cm

  • 15 x 20 cm

  • 21 x 30 cm

  • 30 x 40 cm

Medelstora posters (30 x 45 cm - 60 x 80cm)

Medelstora posters varierar vanligtvis i storlek från 30 x 45 cm till 50 x 70 cm. En medelstor poster kan användas i ett skyltfönster eller på en större anslagstavla där det finns gott om utrymme och den syns på avstånd.

En medelstor poster används ofta när man skapar en gallerivägg med bilder och konstverk som ska visas på en stor vägg i alla miljöer, från ditt vardagsrum till kontorsutrymmen, evenemang eller publika platser. Om du designar en poster som en present är den medelstora posterstorleken ett perfekt val. Den är stor och imponerande, och den har precis rätt storlek för många utrymmen och event.

Jämfört med posters i brevstorlek har medelstora posters mer utrymme för visuella element, grafik och text, vilket ger dig större frihet att designa något mer detaljerat.

De medelstora posterstorlekarna vi erbjuder på Optimalprint inkluderar följande:

  • 30 x 45 cm

  • 40 x 50 cm

  • 45 x 60 cm

  • 50 x 70 cm

  • 60 x 80 cm

Stora Affischer (60 x 90 cm - 70 x 100 cm)

En stor poster fångar uppmärksamheten hos alla som ser den, även på stort avstånd! Stora posters varierar i storlek från 60 x 90 cm till 70 x 100 cm. De är populära för underhållningsställen, artister och band för att annonsera kommande shower, evenemang och händelser i städer eller stora rum. Stora posters används också i offentliga miljöer som mässor, sportparker och köpcentrum för att förmedla ett budskap till en stor publik.

De stora posterstorlekarna vi erbjuder på Optimalprint inkluderar följande:

  • 60 x 90 cm

  • 70 x 100 cm

Du kan lära dig allt om våra dimensioner och storlekar för postershär.

Välja rätt posterstorlek för ditt projekt

right poster sizes

Det finns många aspekter att tänka på när du ska välja rätt storlek på posters för dina väggar. En passande posterstorlek kan ha en enorm inverkan på hur engagerad allmänheten blir i din affisch, så du vill att den ska sticka ut! Låt oss gå igenom de viktigaste faktorerna att överväga när du köper posters online.

Liggande, stående eller kvadratisk?

Standardposters finns i orienteringarna liggande, stående och kvadratisk. När du väljer en tryckt poster i någon av dessa orienteringar är det bra att känna till för- och nackdelarna med varje format.

Liggande

Liggande posters är bredare än de är höga och passar perfekt för natur- och landskapsbilder eller tryck. Med liggande posterstorlekar kan fler personer se dem samtidigt, vilket gör dem lämpliga för utomhusbruk eller stora offentliga miljöer. Liggande posters är populära för att visa högkvalitativa fotografier och posters som kräver mer text och information för läsarna.

Stående

En stående poster innebär att posterns höjd är större än dess bredd. Med stående posters kan man se dem även när de står åt sidan, vilket gör dem perfekta för mindre fönsterannonser, kaféer och andra utrymmen där platsen är begränsad.

Stående orientering är den perfekta storleken för filmposters och det standardval som filmindustrin använder. Du ser ofta denna orientering när du går förbi en filmposter i köpcentret eller vid en busshållplats. De används också som stora posters för att marknadsföra lokala evenemang i städer.

Kvadratisk

Kvadratiska posters är mer kompakta och enklare att hänga upp i både små och stora utrymmen. Deras mångsidighet gör dem populära. Kvadratiska posters passar utmärkt för att visa konst i små format eller för att skapa miniposters som marknadsför evenemang på konstgallerier, biografer, musiklokaler och mer. Kvadratiska posters är också tillräckligt kompakta för att enkelt kunna visa personlig väggkonst i ditt hem eller på kontoret.

Faktorer att tänka på när du väljer storlek på postern

När du bestämmer storleken på posters för din konst, design eller fotografier, finns det några aspekter som kan påverka ditt val av dimensioner. Kom ihåg att överväga följande:

  • Hur mycket innehåll ska du ha på postern (text, citat, låttexter, etc.)

  • Hur lätt det är att läsa och förstå innehållet och grafiken på avstånd

  • Kvaliteten på konsten du använder

Anpassa posterns storlek till syfte och plats

Det finns en lämplig posterstorlek för varje plats och utrymme. Men innan du bestämmer dig är det viktigt att tänka på vad du ska trycka och vilken miljö som skulle vara bäst för ditt projekt.

Till exempel, stora posters ser professionella och högkvalitativa ut i stora utrymmen där fler personer kan se dem samtidigt. Mindre posters är mer lämpliga när synlighet inte är din främsta prioritet, vanligtvis i mindre inomhusutrymmen med begränsad plats.

Posttryck i flera storlekar

multiple poster sizes

Vissa människor tror att du behöver ett grafisk designcertifikat för att skapa och skriva ut posters online, men det är inte sant. Optimalprints trycktjänst för posters är enkel att använda. Genom att följa dessa steg kan du snabbt skapa en anpassad poster genom vår webbplats och designverktyget.

Steg 1: Välj orientering, ram och storlek

När du skriver ut posters genom Optimalprint måste du först välja orienteringen på din poster eller skylt. Du kan välja mellan liggande/horisontell, stående/vertikal eller fyrkantig posterstorlek.

Sedan kan du välja den posterstorlek du vill ha för varje design eller bild. Posterstorlekar beror på din valda orienteringsstil, och du bör fundera på din design eller fotografier när du väljer orientering.

När du har valt orientering och posterstorlek blir du ombedd att välja en inramningsstil. Du kan välja en poster utan ram eller välja mellan olika färger, inklusive svart, koppar, guld, vitt, naturligt trä och mörkt trä i material som aluminium och trä.

Större posters kan också fästas på galgar för enkel upphängning. Att rama in din poster ger en viss förfining till den övergripande känslan av konstverket, särskilt om du visar dessa posters i ditt hem eller på kontoret.

Steg 2: Ladda upp konstverk eller foton av hög kvalitet

När du väljer design och bilder för dina posters, se till att välja rätt filtyper och hög kvalitet -fotografier med hög upplösning. På så sätt kommer dina posters att tryckas i hög kvalitet och se otroliga ut i alla utrymmen. När dina designs har laddats upp till Optimalprint-redigeraren kan du snabbt dra och släppa dina foton och designs för att leka med olika layouter och designa den perfekta postern för ett evenemang eller för att hänga upp i ditt hem.

På Optimalprint använder vi premiumpapper för posters och bläck för att säkerställa att alla kunder är mer än nöjda med sin slutprodukt. Vi använder miljövänligt papper för att minska vårt koldioxidavtryck utan att någonsin ge avkall på kvaliteten. Det är en dubbelvinst.

Steg 3: Justera positionering med redigeraren

När dina designs har laddats upp till Optimalprint-redigeraren kan du enkelt flytta dina foton och leka med olika layouter att designa den perfekta postern. Du kan också beskära bilder, vända och rotera dem och ändra repetitionsmönstret från redigeraren för att skapa en vacker anpassad poster för offentliga utrymmen eller ditt hem.

Steg 4: Beställ din poster

När du är klar med att redigera och placera din konst eller bilder och du är nöjd med hur den ser ut, är det dags att beställa din poster. Optimalprint strävar efter att erbjuda en effektiv shoppingupplevelse var du än befinner dig. Det är därför vi trycker lokalt för att säkerställa snabb produktion och snabba leveranstider. Dina posters levereras till dig på nolltid.

Posterstorlekar för tryck och design: slutsats

custom posters in multiple size

Du kanske inte har insett allt som måste hända vid postertryckning, men med denna guide kommer du snabbt att bli en expert på att designa och trycka posters.

Oavsett om du skapar dina egna unika posters eller väljer färdiga posterdesigns, erbjuder Optimalprint ett stort utbud av storlekar för att passa dina behov och effektivt visa upp dina fantastiska designs och fotografier.

Att trycka posters har aldrig varit enklare eller mer effektivt - du kan skapa posters på en dator eller en smartphone med hjälp av Optimalprint-appen.

Oavsett om du designar konst för ditt eget hem eller skapar en poster i storformat för produkter, filmer eller lokala evenemang, kan Optimalprint hjälpa till att förverkliga ditt tryckprojekt för posters. Skapa din poster eller köp designade posters idag!